2012. július 20., péntek

Koplalás, papírevés, falásroham, önhánytatás?

Az anorexia (anorexia nervosa) kóros vékonyság, amikor valaki minimális mennyiségű ételt vesz csak magához, és emellett a sportolást is túlzásba viszi. 


Ne feledjük, hogy ez egy pszichés betegség! Még akkor is túlsúlyosnak látják magukat, mikor mások szemében már rémisztően soványak, torz a testképük.

Az anorexia szó étvágytalanságot jelent, azonban ez általában a betegeknél nem így van: szenvednek az éhségtől, csak elnyomják magukban.

Előfordul már 8-10 évesek körében is, de a leginkább érintett korosztály a 16-25 éves.

Kialakulása hátterében olyan lelki tényezők húzódnak meg, mint az önértékelési gondok, a nővéérés és a szexualitás elutasítása, de korunk 'vékony nő egyben sikeres nő' ideálja nagy teher, erős a megfelelési kényszer, ami az első lépés a betegség felé.
Kutatások szerint az anorexiások családjában jellemzően magasak az elvárások, és mindennapos az eredmények, sikerek hajszolása. 

Figyelem felkeltő jelek: 
  • Rövid időn belül (2-3 hét) elveszti a testsúlya akár 15%-át. Kis mennyiséget eszik, amit előre kiporcióz. 
  • Sokat foglalkozik az ételekkel, szívesen főz a családjának, barátainak, ugyanakkor ő alig fogyaszt belőle. 
  • Súlyosabb esetekben, hogy kielégítse az étvágyát - de kalóriát ne vegyen magához - papírt, vagy a saját haját eszi. 
  • Bő ruhákat hord, ezzel takarva a fogyás tényét, gondolata folyton az alakja és testtömege körül forog. 
  • Gyakran fázik, nők esetében menstruációs zavarok lépnek fel. 

A család vagy barátok unszolására, vagy ritkán önmaguk miatt újra elkezdenek normálisan étkezni, de olykor falásrohamok törnek rájuk, amit aztán bűntudat kísér, és önhánytatás lesz a végeredmény. Így lép át anorexiából bulímiába. 

Meg lehet belőle gyógyulni. Sok idő, és vannak hullámvölgyek, de támogató család és szakértő segítségével újra egészséges lehet. Sajnos azonban nem mindenkinek van szerencséje, az anorexiások 8-9% vagy belehal a krónikus szövődményekbe vagy öngyilkos lesz.

Láss egy anorexiás szemén keresztül!



Bulimarexia: az anorexia és bulímia jellegzetes tünetei keverednek egymással (a falási rohamok anorexiás epizód alatt lépnek fel).
Az anorexia nervosa mellett a másik legismertebb evészavar a bulímia nervosa. A szó görög eredetű és hatalmas, farkasétvágyat jelent.
Főleg fiatal, 20-as éveik elején járó nők életét keseríti meg. Háromszor gyakoribb, mint az anorexia (de ez nem teljesen pontos adat, mivel sokkal könnyebb elrejteni, hogy valaki ebben szenved).

Ahogy az anorexinál itt is testképzavar áll fenn, de nem olyan látványos, hogy baj van. Ezeknek a lányoknak a külseje általában normális, lehet, hogy még enyhén kerekebb is, mint az "ideális", ők mégis nagyon kövérnek látják magukat.

Trauma, szeretetéhség, személyiség- és önértékelési zavarok. Ezek szerepelnek a kiváltó lelki tényezők listáján. 

Aki bulímiás az általában nagy mennyiségű ételt fogyaszt el rövid időn belül (falásroham), majd szinte azonnal rohan az elfogyaszott ételt kihányni. Évi, aki évekig átélte, leírta, mit érzett olyankor.


A hosszabb ideje fennálló bulímiások körében olyan egészségügyi panaszok léphetnek fel, mint a torokfájás, elszíneződött, szuvas fogak, károsodott nyelőcső.
Tizenéves, fogyni vágyó fiúk körében azonban egyre népszerűbb a bulímia.

Főleg nőkre gondolunk, mikor anorexia és bulímia a téma, pedig ezek a betegségek férfiaknál is előfordulnak.
Pontos adatok nincsenek az érintettek számáról, de annyit tudni, hogy lényeges eltérés a betegségek alapvető jegyeiben nincsenek. 


"Lelki beállítottság szerint a táplálkozási zavarok között az anorexia inkább a maximalisták betegsége, míg a bulímia a hullámzó hangulatú, impulzív emberekre jellemző." Forrás:hazipatika.com

Legközelebb új, modernkori evészavarokról olvashatsz, mint az izomdiszmorfia és az exorexia. Visszavárlak. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése