2012. július 13., péntek

Társadalmunk elhízott! Fogyókúrára kell fogni!?

Mostanában már tényleg a csapból is ez folyik…
Te is azt fogadod el ideális külsőként, amit a média sugall? Próbálsz megfelelni? Esetleg még sanyargatod is magad emiatt? Elégedett vagy a külsőddel?

Azokról a lányokról és fiúkról, nőkről és férfiakról, akik próbálnak megfelelni a média sugallta ideálnak és különböző módokon sanyargatják magukat és testüket, miért nem beszélünk annyit?
Szubklinikai: olyan személyek tartoznak ide, akik tüneteikkel nem merítik ki a diagnosztikus kritériumokat, átfedések tapasztalhatók a különböző zavarok között, és előfordul, hogy hosszabb-rövidebb ideig tünetmentessé válnak.
Megdöbbentő, de a felmérések szerint az evészavarok elterjedtsége hazánkban 1-4%, szubklinikai előfordulása pedig még ennél is gyakoribb.

Szemléltető adatok (forrás: proyouth.eu)
Anorexia nervosa fiatal lányok körében: 0,3-1%
Bulímia nervosa fiatal nők körében: 1-3%
Falászavar az egész népesség körében: 3%

De lássuk, mit is jelent, ha valaki evés- és testképzavaros.

Az evészavarokat szélsőségek jellemzik. A végletesség megjelenhet az evés szélsőséges korlátozásában, szélsőséges túlevésekben, illetve a súly és az alak miatti túlzott aggodalmaskodásban.
Testképzavarok esetén az illető nem tudja helyesen megítélni a testét, illetve, hogy mi a normális.

Ne feledjük, ezek az emberek nem maguk választják ezt az életmódot!

Az evés- és testképzavar pszichés betegség, aminek a végkimenetele akár halál is lehet.
Szerencsére azonban az időben felfedezett és kezelésre került betegek között jó kilátások vannak a gyógyulásra.

Kialakulása mögött két tényező áll: genetika és környezet.
Ildikó 16 évesen lett anorexiás (egy nyár alatt 20 kg-ot fogyott), majd a későbbiekben bulímiás tünetek keserítették az életét. 21 évesen fordult orvoshoz, és mára már sikerült meggyógyulnia.

Ez a kórkép ugyanúgy érintethet egy huszonéves középosztálybeli nőt, mint egy negyvenes gazdag férfit. Vannak azonban olyan csoportok, ahol a rizikó magasabb. Nem véletlenül létezik rá a 3w szindróma elnevezés (white western women), mivel a fehér, nyugati nők betegségének tartják.

Mindamellett, hogy a betegség súlyosan rontja az életminőséget, és csökkenti az egészségben eltölthető életévek számát, komoly szociális elszigetelődéssel is jár. Az illető elzárkózik a családjától és a barátaitól, külön étkezik, viselkedése megszállottságot és kényszerességet mutat, fokozódik a megfelelési vágy, illetve a beteges lelkifurdalás a hibás viselkedés elhagyása esetén. Sőt a szexuális életre is hatása van, erről később még szó lesz…
Annamáriánál 15 évesen kezdődtek a problémák. Szeretett volna kitűnni a tömegből, és úgy gondolta erre a legjobb mód, ha extrém mód lefogy. Több mint 3 éve kínozta már magát, mire volt bátorsága segítséget kérni. Szerencséjére kapott is, és mára újra egészséges fiatal felnőtt.

Esetenként akár 10-15 éve is fennállhat a betegség, mire elkezdik kezelni.

Nagy probléma, hogy a betegséget elszenvedőnek nincs betegség tudata. Így ha a család, barátok észre is veszik, hogy valami nincs rendben, amíg önmaga nem jön rá, nem sokat segíthetnek neki; a kényszerterápia általában nem hozza meg a gyógyulást.
Pedig meg lehet belőle gyógyulni, már többeknek sikerült, ahogy ezt Ildikó és Annamária példája is mutatja.


A következőkben bemutatom az evés- és testképzavarok ismert és kevésbé ismert fajtáit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése