2012. július 27., péntek

Testképzavarok az edzőtermekből

Gondolnád, hogy a sport is lehet egészségtelen?

Az izomdiszmorfia leginkább férfiakra jellemző testképzavar. Inverz anorexiának is szokták nevezni, abban ellentéte az anorexiának, hogy itt a tükörkép a vézna, és a valós ember az izmos, túlzottan is. Az esetek főleg testépítők körében fordulnak elő, de nem jelenti azt, hogy mindannyian ebben szenvednek.

Inverz anorexia és izomdiszmorfia mellett használatos még a bigorexia elnevezés is.

Először a '90-es évek elején írták le Amerikában. Kialakulásában szerepet tulajdonítanak Arnold Schwarzenegger filmes debütálásának is. Megváltozott a férfi testképideál, a hatalmas izmokkal rendelkező férfi lett a vonzó.

Erre a betegségre jellemző, hogy a személyt, erős szorongás keríti hatalmába, ha nyilvános helyen (pl. strandon) alig fedett testtel kell megjelennie. Gyakran bő ruhát visel, így takarva el az alkatát (ez nem törvényszerű, ahogy ezt Kerry Dulin is írja). Mindez annak ellenére történik, hogy kidolgozott izomzattal rendelkezik. A testképzavar gátolja abban, hogy élvezze az edzések eredményét, az agyában mindig ugyanaz a vézna srác marad.

Alexander is átélte: izmos volt, mégis vézna srácnak látta magát. Végül szteroidokhoz nyúlt, hogy gyorsabban elérje célját. (Kép a szteroid használata előtt és után.)
Ha a testképzavar nem lenne elég baj, a rengeteg edzéstől csökken a tesztoszteron-szint, amit különböző kiegészítőkkel (anabolikus szteroidok) próbálnak meg kompenzálni. Ezeknek azonban súlyos mellékhatásai is lehetnek: csontritkulás, bőrelváltozások, májfunkciós zavarok, hangulatingadozások, szexuális zavarok.

Az izomdiszmorfiának bizonyos szempontból női párja az exorexia, mely súlyos edzésmániát jelent. Nem kimondottan érvényesül a 'tükörkép vézna, a valós ember izmos' tünet, de az exorexiás személy életében a sport veszi át a főszerepet. A rengeteg edzés mellett nagy hangsúlyt fordít a táplálkozásra, mindenből a lehető legegészségesebb mennyiséget és minőséget. Itt is megjelenhetnek az étrend kiegészítők és szteroidok alkalmazása.

Hol a határ az egészséges, sportos életmód és a túlzott, egészségre káros között?
Mik lehetnek intő jelek?
  • Heti 3-4 alkalom edzés tekinthető normálisnak, de ha valaki naponta akár 2-szer is meglátogatja az edzőtermet, és munka közben is csak a következő edzésre tud gondolni.
  • A sok sport mellett extrémen figyel miből mennyit eszik, és csakis egészséges (vagy annak vélt) ételt fogyaszt.
  • Már fontosabb az edzőterem és a következő 100 felülés, mint a család és a barátok társasága.

Talán az is a figyelmeztető jelek közé sorolható, ha elolvasod ezt a cikket, és felháborodsz, hogy mi bajom nekem az edzésekkel és testépítőkkel - ők legalább mozognak és nem állnak be a hájasok sorába. :)

Nincs bajom egyikkel se, de fontosnak érzem, hogy mindenki megtalálja az egészséges határait.

Legyen izomdiszmorfia vagy exorexia, nagyon fontos, hogy mielőbb felismerjék és változtassanak életmódjukon. Ennek igénye belülről fakadjon.


Tarts velem a jövő héten is! A téma: orthorexia és fatorexia lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése