2012. augusztus 31., péntek

Evészavaros az ismerősöd? Néhány tanács, amivel segíthetsz neki

Az elmúlt időszakban tippeket adtam, hogyan fejleszd a testképedet. Most abban segítek, hogy segíts evészavaros/testképzavaros barátodnak.

1 héten át minden nap feltöltök egy tanácsot.


1. Tudj meg minél többet az evészavarokról. Utánaolvashatsz könyvekben, cikkekben és prospektusokban.

2. Ismerd a különbségeket a tények és hiedelmek között a testtömeg, táplálkozás és testmozgás világában.
Ha ismered a tényeket, könnyebb érvelned barátod helytelen evési szokásaival szemben.

3. Légy őszinte! Beszélj nyíltan és őszintén aggodalmaidról evés- vagy testképzavarral küzdő ismerősöddel. A téma kerülése vagy figyelmen kívül hagyása nem segít.

4. Légy gondoskodó, de határozott. A törődés nem azt jelenti, hogy manipulálhatnak. A barátodnak felelősséget kell vállalnia tetteiért és azok következményeiért.
Kerüld az olyan szabályokat, ígéreteket vagy elvárásokat, melyeket nem tudsz vagy nem fogsz megtartani. Például: "Senkinek sem beszélek róla." vagy "Ha mégegyszer ezt teszed, többé nem beszélek veled."

5. Dícsérd barátod csodálatos személyiségét, sikereit, teljesítményeit. Emlékeztesd, hogy az "igazi szépség" nem a külsőben mutatkozik meg.

6. Légy jó példakép a helyes táplálkozás, testmozgás és önelfogadás terén.

7. Beszéljetek róla! Elég nehéz megtalálni a megfelelő körülményeket amikor tudtok beszélgetni erről, azonban minél korábban ráébred és szembenéz a problémájával annál jobb az esély, hogy barátod kilábaljon belőle.

Forrás: National Eating Disorders

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése